1 jaar haken en breien – over een langgekoesterde droom, een afgemaakt project en iets minder steekjes

1 jaar haken en breien – over een langgekoesterde droom, een afgemaakt project en iets minder steekjes

Het afgelopen jaar heb ik, naast borduren, ook behoorlijk wat steekjes weggehaakt en gebreid. Gelukkig wat minder projecten dan mijn borduurwerkjes. Daarom kan ik jullie overal wat bij vertellen, wel zo leuk.

Westknits Mkal – Starflake

Dat het een bijzonder jaar was, blijkt wel uit het volgende… Ik heb een project afgemaakt. Ik begrijp dat je dat niet uit het niets geloofd, dus ik heb wat bewijs verzameld. Het gaat om de Starflake Mkal van Stephen West. Deze ontwerper heeft prachtige, bijzondere probleem. Vaak wel uit de categorie “you either hate it or love it”. Bijzondere vormen, veel kleur en verschillende steken maakt dat je hiervan moet houden. Ik val heel vaak in de laatste categorie en besloot dan dit jaar ook mee te doen met de mystery kal. De naam van het patroon was wel al bekend gemaakt: Starflake. Dit verried al iets van de vorm. Het patroon werd gebreid met twee kleuren en Stephen adviseerde een bonte en een basiskleur te kiezen. Nu had ik in mijn kast nog twee mooie strengen liggen van de collectie van Leslie Eisinger. Een ongeverfde streng en een streng met de naam “Noorderlicht”.

Het patroon bestaat uit 7 delen, waardoor je je omslagdoek langzaam ziet groeien. Er zit een hoop uitdaging in. Ik deed al eerder een workshop Brioche Breien bij Atelier Sopra. In deze sjaal is deze techniek ruim vertegenwoordigd. Inclusief meerderen en minderen. Daarnaast zit er een stukje kant breien in, wordt er gewerkt met verkorte toeren en sluit je af met een I-cordafkanting. Allemaal gevorderde breitechnieken, die goed beschreven zijn, waardoor ik er redelijk simpel uitkwam.

Vooral de Icord-afkanting heeft met dit garen een superleuk effect! De kleuren komen heel mooi tot zijn recht. En ja, je ziet het goed.. links ligt de sjaal al op de blokmatten. Het was nog best lastig om de vorm er goed in te blokken, helaas zitten er hier en daar toch wat puntjes aan, die er niet horen. Maar ach, met het dragen zie je dat niet meer.

Helaas heb ik er tijdens het maken van de foto geen rekening mee gehouden dat deze foto mogelijk nog blog-proof zou moeten zijn. Ik heb dus wel eens flatteuzere foto’s gemaakt. Maar ach, het gaat om het resultaat he! Je ziet ook het grote foutje in mijn werk. Ik kwam er, zoals altijd met dit soort dingen, pas na een paar toeren achter. Nu ging dat brioche breien me redelijk af… Maar uithalen is weer een tweede. Smokkelen dus! Met wat kunst- en vliegwerk heb ik het aantal steken weer kunnen corrigeren En ach, geen handwerk zonder foutjes toch…

Dit patroon kun je nog steeds vinden op Ravelry, klik maar eens hier! Op de website van Stephen and Penelope zijn ook pakketjes te koop in prachtig handgeverfd garen.

Knottenwol Mozaïekcal

Nog steeds val ik voor werken met felle kleuren op een zwarte achtergrond. De Cal Van Knottenwol afgelopen zomer was dan ook helemaal my cup of tea. Ik was verkocht zodra ik de eerste foto’s zag. En dat ik nog nooit mozaïek gehaakt heb, ach, dat mag de pret niet drukken. De cal bestond uit 7 weken en staat inmiddels helemaal live op de website. Ik ben ongeveer halverwege de tweede week op dit moment.

Zoals jullie zien zijn er nog véél draadjes om af te werken. Omdat je iedere toer van kleur wisselt, moet je telkens je draadje afknippen. Het resultaat is het echter waard. Het mozaïekhaken valt niet tegen, maar is wel opletten geblazen. Dit werk moet ik dan ook niet doen als ik veel aan mijn hoofd heb. Ik weet dat dit bij veel mensen juist goed werkt – nergens anders aan kunnen denken – maar bij mij gaat het dan gegarandeerd mis. Dat is dan ook de reden dat werkje een tijdje heeft stil gelegen. Hoewel nu wel de kriebels weer opkomen. 24 uur is echt te weinig hoor!

Picadilly Shawl –  Justyna Lorkowska

Door Carmen van New Leaf Designs werd ik verliefd op de Picadilly Shawl, ontworpen door Justyna Lorkowska. Ik begon al eerder aan deze sjaal met de wolletjes van Draadkracht. Ik maakte echter een foutje, en destijds was ik nog niet zo bedreven in het breien, dus was het doorbreien en smokkelen of uithalen. Die keuze kon ik niet maken, dus is de sjaal blijven liggen.

Achter de nieuwe wolletjes voor deze shawl zit nog wel een verhaal. Voor het behalen van mijn bachelordiploma kreeg ik van manlief een weekendje Amsterdam. Ik riep al jaren dat ik heel graag een keer langs wilde bij Stephen and Penelope. De wereldberoemde winkel in breiland. honderden handgeverfde strengen lachen je toe en roepen “koop mij, koop mij”. Ik heb me weten in te houden en nam drie prachtige strengen mee van La Bien Aimee. Ontzettend luxe en zacht garen, perfect voor deze shawl.

In de witte streng/bol zitten dezelfde kleuren spikkels als in de donkerpaarse (tsja, hoe kan het ook anders) bol. Ik kijk enorm uit naar de voortgang van dit project.

Markidini Cal

Ik haakte al eerder een deken ontworpen door Marjolein. Een van de weinige dekens die ik afhaakte. Vorig jaar startte er een nieuwe CAL van haar hand, in samenwerking met Kiki en Dini, twee collegaontwerpsters. Ook deze deken bestaat uit verschillende tunische steken. Er wordt echter gebruikgemaakt van 1 kleur randen tussen de verschillende blokken, waardoor je een enorm tof effect krijgt. Ik haak deze deken met bamboo soft van scheepjes. Een heel mooi, zacht garen. Zeker een aanrader.

Uiteraard moest ook hier een paars detail in. Ieder blok bestaat uit een andere steek, waar vervolgens een rand in de tunische basissteek omheen komt. Daardoor krijg je dit toffe effect.

Cosy Moments shawl – New Leaf Designs

Ik heb een nieuwe favoriet jongens. Het afgelopen jaar heb ik me, zoals jullie gezien, wat meer bekwaamd in het breien én, niet onbelangrijk, uithalen. Het leek me dus dat ik klaar was voor een nieuwe uitdaging. Net op dat momen startte Carmen van New Leaf Designs met een MAL (make along). Volledig kant-gebreid in langzaam verloopgaren. Carmen gebruikt zelf de Scheepjes Whirl. Omdat ik niet zeker wist of ik het niveau aankon, ben ik begonnen met een bol Mr Cey Blush die ik nog had liggen. Absoluut ook een heel mooi garen. De whirgig staat al een tijdje op mijn lijstje, maar die is wel loeiduur. Die wil ik dus niet zomaar aanschaffen.. maar wat niet is, kan nog komen! Het patroon is zeker mooi genoeg om twee keer te breien!

Ik heb de start en de eerste twee kantpatronen afgebreid en ben al een eindje (7 naalden in het derde deel. Ik heb nu alweer zin om lekker verder te breien..

Nog meer haak- en breiwerk?

Ongetwijfeld! Ik wil binnenkort weer een paar sokken opzetten als reisbreisel, ik bus nogal wat af namelijk, gedurende de week. Ook bovenstaande projecten kunnen op behoorlijk wat voortgang rekenen de komende tijd. Wat heb jij nu op je haak-/breinaald staan?

Sietske

Één gedachte over “1 jaar haken en breien – over een langgekoesterde droom, een afgemaakt project en iets minder steekjes

Geef een reactie