Borduren voor beginners – De voorbereidingen

Borduren voor beginners – De voorbereidingen

Ik kreeg van een aantal mensen de vraag of ik wat meer wilde vertellen over hoe je zo’n groot borduurwerk organiseert. Nu ben ik zelf niet de meest georganiseerde persoon op aarde, maar ik ga mijn best doen. Let op: pak je kopje thee erbij, want dit zou wel eens een lang artikel kunnen worden!

Hoe kies je je patroon?

Er zijn duizenden prachtige patronen op de borduurmarkt. Kleine patroontjes van 50 bij 50 steken, maar ook joekels, van meer dan 100.000 steken. Full-coveragepatronen, waarbij je je hele stof vult en patronen waarbij losse figuren op de stof geborduurd worden. Patronen met alleen kruissteekjes en patronen met specialty stitches. Keuze genoeg dus. Waar moet je beginnen?

Je eerste borduurwerk?

Gek genoeg adviseer ik je om te beginnen met een full-coverage patroon. Natuurlijk is dit persoonlijk, maar ik raak snel in de war als ik veel moet tellen. Bij full-coverage patronen heb je over het algemeen wat meer houvast aan steekjes die er al staan. Zoals jullie inmiddels weten ben ik fan van de patronen van Heaven and Earth Designs. Zij werken samen met tientallen artiesten. Vervolgens worden de afbeeldingen van deze artiesten omgezet naar borduurpatronen. Een nadeel is wel dat deze patronen over het algemeen gróót zijn… En met groot bedoel ik rustig 100.000 steekjes in een klein patroon. Gelukkig zijn er ook de zogenaamde mini’s (een kleine versie van een patroon met minder steekjes) of Quick stitches (een klein stukje uit een groter patroon.

Mijn favoriete artiesten zijn Aimee Stewart en 160_436. Aimee stewart maakt prachtige gedetailleerde patronen en Randal Spangler heeft de schattigste draakjes. Ik val over het algemeen voor gedetailleerde patronen met veel kleuren. Het nadeel hiervan is wel dat dit op “klein” formaat niet mooi uitkomt.

Daarnaast zijn de patronen van Dendennis goed om mee te starten. Hoewel deze niet full-coverage zijn, zitten er wel grote “colour blocks” in. Dat wil zeggen dat er in een vakje niet heel veel verschillende kleuren zitten. Je hoeft dan niet heel vaak van kleur te wisselen, waardoor je makkelijker kunt tellen en sneller door kunt borduren.

Ook de sal van Paine Free Crafts is een aanrader. Ik vertelde jullie er in dit blog al meer over. De rand is redelijk makkelijk te borduren en bestaat uit slechts vier kleuren. De figuren zelf zijn wat lastiger, maar door hun grootte wel te overzien.

Hoe kies je je borduurstof?

Grofweg zijn er twee soorten borduurstof: Aida en Linnen. Beide vormen werken prima, maar hebben een iets andere uitstraling en manier van borduren, Hoewel, uiteindelijk blijft borduren niets meer dat duizenden keren je naald door je stof prikken :-).

Aida

Aida borduurstof bestaat uit kleine vierkantjes met in iedere hoek een gaatje. Je borduurt over het algemeen over 1 hokje. Dit soort stof raad ik aan voor full-coverage patronen.

Voordelen:

  • Minder telwerk, omdat je over 1 hokje borduurt.
  • Je steekt je naald niet zo makkelijk in het verkeerde gaatje

Nadelen:

  • Het oogt soms wat grof, maar met een full coverage patroon is dat niet erg.
  • In patronen waarin halve of driekwart steken gemaakt moeten worden, is het behoorlijk prutsen, omdat je niet/moeilijk midden in een hokje kan steken.
  • backstitch/stiksteken zijn moeilijker in te prikken.

Linnen/evenweave

Linnen of Evenweave borduurstof bestaat uit in elkaar geweven draden. Over het algemeen borduur je over twee draden. Dat wil zeggen dat je telkens een gaatje overslaat. Ik raad je dit soort stof aan als je patronen boruurt die niet full coverage zijn, of die veel stiksteken of speciale steken bevatten.

Voordelen:

  • Je kunt makkelijker stiksteken, halve/driekwartsteken en speciale steken borduren, omdat je een extra gaatje midden in je steek hebt.
  • De gaatjes in de stof zijn minder duidelijk van afstand, waardoor het geheel een netter effect heeft.
  • Er zijn de mooiste handgeverfde lappen verkrijgbaar.

Nadelen:

  • In full-coverage patronen is het meer telwerk, omdat je voor ieder steekje 2 gaatjes moet tellen.
  • Je slaat makkelijk een draadje over, waardoor je kruisjes makkelijker ongelijk worden.
Evenweave

Count?

Als je dan de stap zet om je borduurstof te bestellen, sta je voor een volgende uitdaging. Hoe groot moet mijn stof zijn? Dit ligt er natuurlijk aan hoeveel steken er in je patroon zitten, maar dat niet alleen… Hoeveel draads-stof wil je, of anders gezegd: Welke Count kies je. IK begreep hier tot voor kort nog niet veel van en koos meestal maar wat. Het heeft echter wel degelijk invloed op het eindresultaat en borduurproces.

Wat belangrijk is om te onthouden: Hoe hoger de count, hoe meer draden of hokjes er in de stof zitten. Je kunt je voorstellen dat er, op het moment dat er meer draden op een centimeter stof zitten, je steken kleiner worden. Kortom, hoe hoger de count, hoe fijner de stof, hoe kleiner de steken, hoe kleiner en fijner je uiteindelijke werk.

Moet je dit dan allemaal met de hand uitrekenen? Dat kan, maar je kunt ook een calculator gebruiken die je online kunt vinden. Ik ben erg gecharmeerd van de versie van Atelier Soed Idee. Je vult hier het aantal steken van je patroon in. Dit staat vrijwel altijd in de informatie of op het voorblad. Vervolgens kun je spelen met de grootte van je borduurstof, totdat je een voor jou fijne maat gevonden hebt.

Houdt er hierbij wel rekening mee dat je een aantal centimeters overhoudt als rand. Kies je de grootte precies op het aantal steekjes, kun je je werk niet inlijsten.

En dan?

Voor nu lijkt me dit (meer dan) genoeg informatie. De volgende keer gaan we kijken hoe je nou dat borduurwerk start. Als jullie vragen hebben, hoor ik het natuurlijk graag.

Sietske

2 reacties op “Borduren voor beginners – De voorbereidingen

Geef een reactie