Borduren voor beginners – starten

Borduren voor beginners – starten

Gisteren vertelde ik jullie alles over de voorbereidingen voor het starten van een borduurwerk. Afgelopen week liet ik jullie al enkele onmisbare lifehacks zien. Hartstikke leuk en nuttig natuurlijk, maar daarmee is je borduurwerk nog niet gestart. Vandaag vertel ik je daarom alles over het daadwerkelijke starten van je werk. Stof klaar? Garen klaar? Naalden klaar? Ready.. Set… GO!

Nou ja, bijna dan…

Ik heb namelijk nog een hele leuke tip voor je! Alita Kramer van Terralita houdt grote opruiming in haar handwerkstash en geeft een heleboel borduurpakketjes weg. Regelmatig zet ze een pakketje op haar website. Kan je niet wachten om dit borduurwerkje te starten, laat dan een reactie achter bij het bericht. Absoluut een aanrader om het borduurvirus aan te wakkeren!

Uit de hand of met een hulpmiddel?

Er zijn veel mensen die uit de hand borduren. Je kunt dan je borduurstof wat oprollen, zodat je er met je hand/naald goed bij kan. Ik ben echter geen persoon die uit de borduurt. Het is lastig om je draadspanning oké te houden en ik weet nooit wat ik met de rest van mijn stof moet. Hierover kan ik je dan ook niet veel tips geven. Mochten iemand van jullie wel uit de hand borduren, hoor ik natuurlijk graag jullie ervaringen.

Borduurring

Voor mijn kleinere werkjes gebruik ik over het algemeen een kleine borduurring. In dit geval gebruik ik er een van 25 centimeter. Over het algemeen vind ik het fijn om mijn stof zo strak mogelijk in het hulpmiddel te klemmen. Dit lukt me bij een borduurring niet altijd goed.

Borduurringen zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende maten en goed verkrijgbaar. Naast de hobbywinkels, kun je ze namelijk ook vinden bij HEMA, Sostrene Grene en Xenos. Het leuke van borduurringen is dat je je werk er daarna in kan “inlijsten”. Omdat ik over het algemeen van de afdeling “go big or go home” ben, heb ik dit nooit eerder gedaan. Een goed voorbeeld vind je bij de ontwerpen van Studio Koekoek!

Q-snap

Mijn absolute favoriet is een Q-snap. Dit is een soort plastic frame met vier klemmen, Je legt je borduurstof over het frame en met de klemmen zet je deze stof strak.

Mijn ervaring is dat de stof, naarmate je er langer op borduurt snel wat losser komt te zitten en deze dus regelmatig weer strak moet trekken. Tot op zekere hoogte gaat dat hier heer makkelijk. Je kunt wat aan de klemmen draaien en je kunt weer door borduren. Af en toe moet je wel je stof even opnieuw in je frame klemmen. Bij mij is dat vaak op het moment dat je naar een volgende pagina of een volgend deel van je patroon gaat. Een Q-snap is wat minder makkelijk verkrijgbaar, maar bij de echte borduurwinkels, zoals de Spinnerij, kun je ze wel vinden.

Borduurframe

Voor de echt grote projecten heb ik een borduurframe. Hierop kan je je werk in de volledige breedte opspannen. Het fijne hiervan vind ik dat je je voortgang zo goed ziet. Je moet echter wel een goede borduurplek hebben, want zo’n frame ruim je niet zo makkelijk op. Tips hiervoor zijn zeker welkom ;-).

Een ander fijn voordeel van zo’n frame is dat je er een hoop op kwijt kan. In dit geval heb ik mijn garenkaart en twee needleminders aan het frame geklemd. Vaak hang ik ook nog een schaartje aan de “uitsteeksels” links en rechts.

Wat voor hulpmiddel je wil gebruiken is natuurlijk helemaal aan jou. Ik kan niet zeggen dat het ene middel beter is dan het andere. Het is een kwestie van uitproberen wat voor jou het fijnste werkt en wat voor soort patronen je graag borduurt.

En dan nu… echt aan de slag.

Maar waar begin je? Ook dit is wederom afhankelijk van je patroon en het soort project. Over het algemeen wordt aangeraden in het midden van je patroon te beginnen. Op je patroon staan vrijwel altijd twee pijltjes, een aan de bovenzijde en een aan de zijkant, om het midden van je patroon aan te geven. Waar je vanuit dan verder borduurt is aan jou.

Hoe vind je dan het midden van je werk? Vouw je stof twee keer dubbel en prik een naald in de dubbelgevouwen hoek. Als je je stof dan weer openvouwt, kun je precies in het midden van je stof beginnen.

Als je echter een heel groot patroon hebt, kan het fijn zijn om in een hoek te beginnen. Je stof is dan wat beter te behappen. Het is dan wel belangrijk dat je van te voren goed berekent hoeveel stof je over hebt aan de rand van je patroon. Een centimeter of vijf is echt wel noodzakelijk als back-up en om je werk in te kunnen lijsten. Als je vanaf beide zijden vijf centimeter afmeet, weet je waar je kunt beginnen.

Draad splitsen

Ik heb jullie eigenlijk nog niks verteld over borduurgaren zelf. Over het algemeen koop je deze op kleine strengetjes. Zelf vind ik het fijn om ze vervolgens over te winden op een bobbin. Dit neemt wat minder ruimte in beslag én gaat niet zo makkelijk in de knoop. Wel een werkje, dus ik luister je aan een goede serie op te zetten of een leuk luisterboek te kiezen, voor je aan het werk gaat.

Als je dan ook echt gaat borduren, kun je een lengte die jij fijn vindt los wikkelen van de bobbin en afknippen. Vervolgens heb je een stukje garen dat uit 6 draden bestaat. Je borduurt niet met alle zes de draden. Over het algemeen, een beetje afhankelijk van het soort stof dat je hebt, borduur je met twee draadjes. Als je een borduurpakket(je) hebt, staat er op je patroon vermeld met hoeveel draadjes je borduurt.

Als je met twee draadjes borduurt, adviseer ik je om te starten met de loop start. Je knipt hiervoor een langere lengte draad af. Deze draad vouw je dubbel, waardoor je aan de ene kant een lusje hebt en aan de andere kant twee uiteinden.

Vervolgens steek je je draad van voor naar achteren door je werk heen, maar laat het lusje aan de voorkant van je werk zitten.

Daarna kom je aan de andere kant van je eerste diagonaal weer omhoog. Je steekt dan je naald door het lusje.

Ten slotte steek je je naald terug door het gaatje waar je omhoog gekomen bent.

Als je vervolgens je draad door de stof trekt, zit je draad vast en ben je geen lengte kwijt aan het aanhechten van je draad.

Volgende keer

Stiekem is dit toch alweer een flink lange blog geworden. Ben ik uitverteld? Nog lang niet. Volgende keer vertel ik je meer over verschillende manieren van borduren. Borduur je (extreme) cross country, blok per blok of diagonaal? Maak je gebruik van parking, of borduur je tot je draadje op is? Borduur je kleur per kleur of met meerdere kleuren tegelijk? En hoe hecht je zo’n draadje dan af? Genoeg te vertellen dus.

Sietske

Één gedachte over “Borduren voor beginners – starten

Geef een reactie