Lots of love to share – over gebreide hartjes, heel veel kraaltjes en de geboorte van een breisloerie

Lots of love to share – over gebreide hartjes, heel veel kraaltjes en de geboorte van een breisloerie

Deze week kan ik jullie maar liefst vier nieuwe blokjes laten zien van de From Holland with Love deken, ontworpen door Naantje Knit. Vorige week sloeg ik een weekje over, dus dat betekent extra liefde deze week. Inmiddels zijn er al acht blokjes van mijn naalden gerold. Het werd dus hoog tijd om alle blokjes eens naast elkaar te leggen voor een overzichtsfoto. Kijk je mee?

Blokje 5: Honingraat

De honingraat is een van de favoriete steken van de ontwerpster van deze deken. Die kon dus niet ontbreken. De honingraat is een mozaïekpatroontje, waarbij afwisselend steken gebreid en afgehaald worden. Het voordeel hiervan dat je kleurwerk in je project krijgt, zonder met verschillende draden tegelijk te moeten breien. In eerste instantie werd dit blokje gebreid in twee kleuren, maar met een mand voor handgeverfde bolletjes, lukte het niet om het bij twee te houden. Ik ontwikkelde dus ook voor mezelf een soort “fade” van 6 mini’s van Wol met Verve.

In principe brei je telkens met 1 kleur, waarbij je de tussenliggende steek afhaalt. Doordat die steek uiteindelijk wat korter wordt, ontstaat een honingraatpatroontje als je het blokje op spanning zet.

Af en toe heb je van die ideeën, die nog mooier uitkomen als je ze in je hoofd hebt. De fade loopt heel mooi weg, van wit naar paars. Ook de randkleur past goed bij alle bolletjes. Ik gebruikte hiervoor een mini-set van Wol met Verve. De exacte kit die ik gebruikte is er helaas niet meer, maar er staan nog wel een heleboel andere mooie sets op de website. Zeker de moeite waard om een keer te kijken. Het garen – Merino single – breit heerlijk en heeft een mooie stekendefinitie.

Blokje 6: Bloemetjes en kralen

Het tweede blokje bestond uit een combinatie van kraaltjes en een textuursteekje . Een deel van de kraaltjes was optioneel, maar als je moet kiezen tussen kraaltjes en véél kraaltjes is de keuze snel gemaakt toch?

Eigenlijk werd dit blokje in twee kleuren gebreid, maar ik wil me graag houden aan het patroon dat ik voor de deken bedacht heb, waarbij donkergrijze blokjes afgewisseld worden met handgeverfde blokjes. Het kostte me wel even moeite hoor, om niet in mijn snoepjesmandje te duiken. Ik vind het effect daarentegen met de donkere waaiertjes ook heel mooi, zeker met het lichte kraaltje er tegenaan.

Het reliëfsteekje wordt gebreid door middel van omwikkelde steken. Een techniek die ik nog niet eerder gedaan had, maar dankzij de goede uitleg van Nana (daarover later meer) zo van mijn naalden vloog. En gelukkig had ik in het vorige blokje mijn hart op kunnen halen met mijn snoepjesmandje.

Blokje 7 – Weefgetouwtrek

Het volgende blokje, nummer 7 alweer, leek doodsimpel. Recht en averecht… o ja, en hier en daar een kraaltje. Makkelijker kan het niet toch? Boy I was wrong. Ik brei mijn blokjes altijd in het weekend. In de avonden ben ik vaak zo moe van mijn werk, dat rechtdoorbreien prima lukt, maar iets uitdagenders dan dat is lastig. Bovendien kan ik dan de hele week uitkijken naar de blokjes van die week. Deze week week ik daar vanaf en dat heb ik geweten. Twee keer lol van dezelfde wol, dat zegt jullie genoeg denk ik! Toen ik er zaterdagochtend voor ging zitten in de zon, ging het een stuk beter. Note to self: houd breien voor het weekend!

Ik vind hem wel heel tof gelukt. Het gewoven effect is goed gelukt. Ik twijfelde daar een beetje over, door de donkere kleur. Dit blokje breidde ik wederom met Lang yarns Jawoll.

Blokje 8 – Hartenvrouw

En dan het laatste blokje, voor mij de meest uitdagende en bijzondere tot nu toe. Ik blijf het magisch vinden, wat je kunt doen met breisteken. In feite is het niets meer dan recht en averecht. Af en toe een keer extra de draad om je naald gooien voor een omslag, of in twee steken tegelijk insteken, veel verder gaat het niet. Toch kun je met deze steken zoveel verschillende patronen maken, met allemaal een compleet andere uitstraling.

Neem nu dit blokje. Het gaat hier om een kantpatroontje, met zogenoemde gevangen steken. Toen ik dit ontwerp voor het eerst zag, dacht ik; HELP, tot zover mijn brei-avontuur. Hierdoor moet je je nooit laten leiden… Dit was een van de blokjes die ik het snelste door had, en stiekem vele malen simpeler dan bovenstaand blokje.

Ik breidde dit blokje met garen van Het koperdraadje. Lia is een enorm lieve vrouw met hart voor het vak. Toen ik haar vroeg of ze wellicht mini’s had in mijn kleuren, kreeg ik dezelfde avond een mail met een selectie van de mooiste draadjes. Dat ik gelijk verloren was, kunnen jullie natuurlijk begrijpen. Naast handgeverfd garen, verkoopt het Koperdraadje ook garen voor de meest prachtige fair-isle sjaal. Voor mij nog wat te hoog gegrepen, maar misschien ooit?

Vibben. Het lichtpuntje van mijn week

In dit blog wil ik een speciale oproep doen. Iedere maandag en donderdag is er live op youtube het VIB, het zogenaamd virtueel breicafe. Nana legt hier de steken van het blokje van die dag uit, maar daarnaast wordt het steeds gezelliger. Een groot deel van de kijkers chat mee op youtube, waardoor er veel interactie ontstaat. Dit zorgt voor veel gezelligheid en soms onbedaarlijke lachbuien mijnerzijds. De meest recente slappe lach ging over de term breisloerie. Wat is dat, hoor ik je denken? Denk aan iemand die breit met alles wat los en vast zit, zowel op het gebied van naalden, wol en accesoires. Snap je hem niet? Het is een gevalletje… Je had erbij moeten zijn. En dan kan! Je kunt de uitzending hier terugkijken. En als je er toch bent, klik dan gelijk even op die abonneer-knop en kom gezellig mee-vibben. Het is voor mij écht een lichtpuntje in de week en leidt me af van stress van werk en alles wat er gebeurt in de wereld.

Nog even alles op een rijtje

Meedoen?

  • Bekijk op Ravelry het project en schaf het patroon aan. Daarmee help je de ontwerpster om deze tijd door te komen.
  • Meld je aan voor de facebookgroep om voortgang van anderen te zien en klets lekker mee!
  • Bekijk op youtube wanneer de volgende uitzending is. Enne… tijdens het breien kun je mooi alle oude afleveringen binge watchen. Ze zijn verslavend!
  • Duik je kast in voor mooie wolletjes of bestel online garen. Jouw favoriete wolwinkel kan de steun nu goed gebruiken
  • Geniet van je me-time!

Sietske

Één gedachte over “Lots of love to share – over gebreide hartjes, heel veel kraaltjes en de geboorte van een breisloerie

Geef een reactie