From Holland with Love – Over heel veel lol van dezelfde wol, kleurenblindheid en breiwijsheden die je nooit moet negeren.

From Holland with Love – Over heel veel lol van dezelfde wol, kleurenblindheid en breiwijsheden die je nooit moet negeren.

Jullie horen het al aan de titel. De blokjes van deze week gingen allebei maar liefst drie keer in de herhaling! Waar ik bij het ene blokje last had van eigenwijsheid en kleurenblindheid, gng het bij het andere blokje mis met tellen. Ik voegde dan ook, met dank aan Jacqueline van het projecthoekje, een nieuwe spreuk toe aan mijn breiwijsheden: Zit je hoofd vol, kom dan niet aan je wol! Dat vergat ik even deze week. Gelukkig is opnieuw breien net zo iets als het herschrijven van teksten. Het wordt uiteindelijk altijd beter.

Vallende blokken

Als eerste een telblokje. Recht en averecht in de mix. Zo moeilijk moet dat toch niet zijn? Ik dacht dus dat ik dit blokje best op een doordeweekse avond kon breien. Boy, I was wrong. De eerste 4 naalden gingen goed en toen ging mijn hoofd op slot en dwaalden mijn ogen over de pagina. Niet zo handig dus. Het nadeel van het antracieten garen is dat je, zeker ‘s avonds niet zo goed ziet waar de fout zit. Het werd dus het rigoureuze werk. Naalden eruit, een paar rukken aan de draad en weg blokje. Ik probeer bij zoiets eigenlijk altijd gelijk opnieuw op te zetten. Toen kwam ik tot maar liefst toer 12. Dat werd hem niet. Ik besloot dan ook het blokje te laten liggen tot een rustiger moment en met grover geschut aan de slag te gaan.

Dat moment kwam gisteren en ik heb het serieus aangepakt. Patroon uitgeprint (ik brei eigenlijk altijd vanaf mijn tablet), markeerstift en pen in de aanslag, mijn traincase met alle benodigdheden, kopje thee, zonnetje… dat moest toch lukken! Ik heb mijn patroon telkens zo afgedekt dat ik alleen de toer zag waar ik aan bezig was. Vervolgens heb ik de herhaling (wat telkens maar 8 steken zijn) gearceerd. Op de een of andere manier kan ik die acht steken makkelijker onthouden dan een hele rij; terwijl het eigenlijk op hetzelfde neerkomt. Ik heb er ook voor gezorgd dat ik dit blokje er in 1 keer uit kon gooien, zodat ik mijn werk niet telkens hoefde weg te leggen.

En voilà, het is gelukt zoals jullie zien! Ik merk wel dat mijn draadspanning wat losser is geweest, ik vermoed door het ingespannen breien en het vele wisselen van recht naar averecht. Gelukkig werd het blokje precies groot genoeg. Waar ik normaal nog flink moet blocken, was dat bij dit blokje niet nodig. Dat vind ik alleen maar een leuk effect hebben, de blokken komen nu echt een beetje naar voren.

Hondenbrokken

Ook het volgende blokje kwam niet zonder slag of stoot van de naalden. Hier lag het niet aan het tellen; wel aan de kleurkeuze. Ik had twee wolletjes op het oog van het koperdraadje. Voor mijn gevoel met meer dan voldoende contrast.

Dat bleek flink tegen te vallen. De kleuren sloegen compleet dood tegen elkaar. Mij werd geadviseerd de zwart-wittest te doen. Hierbij maak je een foto van je garen en bewerk je deze tot een foto in alleen grijstinten. Op het moment dat je dan nog een duidelijk onderscheid ziet in de grijstinten, zijn de blokjes geschikt om te gebruiken in kleurwerk. Nu kende ik deze tip wel, maar was altijd te lui om hem toe te passen. Ik besloot nu toch maar het zekere voor het onzekere te nemen en inderdaad; bijna geen verschil.

Ik besloot dan maar te kiezen voor het donkerpaarse bolletje van Wol met Verve, dat ik eerder gebruikte. Het deed me ook wel beseffen dat ik weinig echt contrastkleuren heb in mijn snoepjesmandje. Daar moeten we binnenkort dus eens wat aan doen!

En dit is het eindresultaat. Dit patroon is gebreid met de mozaïek-techniek. Heel simpel, je haalt namelijk alleen bepaalde steken af, om ze in de volgende toer weer mee te breien. En met een enorm tof effect. Ik vind het middelste tricot-stuk ook prachtig opbreien. Dat brengt me bij het garen dat ik heb gebruikt. Zoals eerder vermeld is de donkerrode kleur een mini-strengetje van Wol met Verve en komt uit de merino singles kit die ik bestelde. De andere twee kleuren zijn van Atelier Sopra en zijn speciaal voor mij geverfd. Ook in haar webshop staan de mooiste garens. Als je op zoek bent naar iets speciaals kun je haar altijd een berichtje sturen via instagram of facebook. Ik weet zeker dat ze met je meedenkt tot je het perfecte garen hebt gevonden!

Vooruitblik

De komende weken worden een uitdaging. We gaan namelijk aan de slag met kleurenwerk. Nu is met meerdere kleuren breien níet mijn favoriet, of in ieder geval tot nu toe. Ik heb meerdere pogingen gedaan; maar het wilde maar niet lukken. Nu kom ik er niet meer onderuit en ik weet zeker dat het met de uitleg van Naantje gaat lukken. En dat betekent ook dat er straks een heleboel patronen “beschikbaar komen” die eerder buiten mijn bereik lagen… Maar dat is van later zorg :-).

Wil je ook meedoen?

Sietske

Geef een reactie