Châtelaine Designs – De parels onder de borduurwerken

Châtelaine Designs – De parels onder de borduurwerken

Ik borduur nu ongeveer anderhalf jaar, en zodra ik deze patronen tegen kwam was ik star struck! Deze werkjes hebben álles wat je op borduurgebied zou willen leren. Gewoon DMC-garen, gecombineerd met de meest prachtige zijde- en sparkly draadjes, Gewone kruissteekjes, gecombineerd met (soms behoorlijk ingewikkelde) specialty stitches; honderden kraaltjes en edelstenen, die je in je borduursel verwerkt en dan ook nog in een enorm gedetailleerd en uitgebreid patroon. En de prijs…? Tsja, die is daar ook naar. Ik vertel je alles over deze patronen.

Achtergrond

De Châtelaine patronen zijn ontworpen door Martina Rosenberg. Helaas is zij enkele jaren geleden overleden, waardoor er geen nieuwe patronen meer bij komen, maar als je op de website rondkijkt, zie je dat er een ongelooflijke keuze is aan verschillende patronen. Ik had het al eerder over de prijs van deze patronen. Die is behoorlijk! Je krijgt daar echter ook echt kwaliteit voor terug. Omdat het geen “gewone” kruissteekpatronen zijn, behoeven de werkjes wat meer uitleg. Dit staat ontzettend goed uitgelegd. Je wordt stap voor stap meegenomen door het patroon, waardoor het, ondanks de soms ingewikkelde steken, een eitje wordt om deze patronen te borduren.

Zelf heb ik op dit moment drie patronen, waarvan ik er twee gestart ben. De Cattleya en de Mini tudor. Ik had het geluk een compleet pakketje te kunnen bemachtigen op Marktplaats. Je kunt in Nederland namelijk geen pakketten kopen met alles er op en er aan (shout out naar nederlandse borduurwinkels… Wil ik wel heel graag :-D). Er zijn wel een aantal webshop die de speciale garens verkopen, bijvoorbeeld Atelier Soed Idee of De Breibrink. Het wordt dan wel een hele zoektocht. Misschien maakt dat het wel alleen maar leuker, maar ik ben toch altijd een sucker voor ready… set… go-pakketjes. Deze kun je bestellen bij European Cross Stitch Company. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, een Amerikaanse website. Ook de pakketten zijn, door de vele bijzondere garens behoorlijk aan de prijs. Lang nadenken, wikken, wegen, nog langer sparen en drie keer slikken voor je bestelt. Vervolgens heb je ruim de tijd om van de schok te bekomen dat je écht bestelt hebt; en als je pakketje dan binnen komt ben je de pijn allang vergeten.

Alle garens komen in zogenaamde “floss-away bags”. Een hype in Amerika om je garen in te bewaren. Een aantal van deze garens heb ik al gebruikt, maar in eerste instantie komen ze in mooie skeins.

Dit zijn een aantal van de verloopgarens die ik nodig heb. Ik ben gek op meerkleurig garen om te breien of haken, maar borduren is nog wel een niveautje hoger. Het kleurverloop is nog subtieler. Kijk maar eens:

De buitenste rand is geborduurd met 1 draadje die dus verloopt van paars, naar groen, naar blauw. Iets anders waar deze patronen om bekend staan is het glittergaren dat wordt gebruikt. Enorm lastig op de foto te vangen, maar linksboven zie je een randje in zilveren glittergaren. De sparkle zie je hier absoluut niet; maar neem maar van mij aan dat het je tegemoet schittert.

Een ander handelsmerk zijn de kralen en treasures die je vindt in de patronen.

Met een ander patroon, de Cattleya, ben ik al wat verder en heb ik ook al kraaltjes toegevoegd. Er wordt geadviseerd dit als laatste te doen, maar hé; meis eigenwijs hier.

Ook hier zie je het glittergaren. Nu wordt over het borduren met glittergaren nog wel gezegd dat het een ramp is. Menig borduurster rent gillend weg bij het horen van het woord Kreinik. Dit is het glittergaren dat het meest gebruikt wordt. Deze patronen werken echter met Petite Treasure Braid. Dit is nog steeds wel een uitdaging, maar is goed te doen.

En dan zijn er nog die specialty stitches. Soms in 1 kleur, maar niet zelden in 2 of 3 kleuren. Zoals ik al eerder zei, zijn deze goed uitgelegd in het patroon, waardoor ik maar zelden heb hoeven uithalen… behalve natuurlijk als ik me verteld had. Ook dat komt nog wel eens voor helaas.

Je ziet hier in blauw en roze de zogenaamde rice stitches. Iets verder naar boven zie je een “jessica stitch”.

En hier dan mijn voortgang tot nu toe. Zien jullie het detail in het patroon? Ik moet heel eerlijk zeggen dat dit werkje nu even op mijn stapeltje “moed verzamelen” ligt. Ik ben niet zo’n kei in back stitch (ofwel stiksteken). Ik vertel me zo ongeveer standaard. De donkerblauwe rand rechtsbovenin, komt langs de hele top. Daar moet ik dus echt even een rustige middag en heel veel moed voor verzamelen. Ik ben ook niet helemaal tevreden over de treasure in het midden van mijn werk. Op de een of andere manier krijg ik die niet stevig genoeg vastgezet, waardoor hij wat gaat hangen.

Aanrader?

Wat mij betreft zijn deze patronen echt een aanrader. Zeker als je een uitdagend patroon zoekt, met wat afwisseling. Nog even alles op een rijtje:

Wat is jullie meest uitdagende borduurwerk?

Sietske

Geef een reactie