From Holland with Love – Over jezelf blij breien, poging 36 op het gebied van stranded knitting en héél veel inspiratie

From Holland with Love – Over jezelf blij breien, poging 36 op het gebied van stranded knitting en héél veel inspiratie

Afgelopen week had ik gelukkig wat meer rust om te breien. En dat was wel nodig; er stonden namelijk twee uitdagende blokjes op het programma. En zoals het meestal gaat, had ik me over het ene blokje ontzettend druk gemaakt en vloog die zo van mijn naalden; en zag ik het andere blokje als een eitje en juist die leverde gevloek en getier op. Daarnaast wil ik jullie vandaag iets bijzonders laten zien. Ik ben namelijk niet de enige die aan het breien is aan deze deken. Met mij nog vele anderen. En ik heb jullie al vaak verteld over die ontzettend gezellig facebookgroep toch? Ik laat jullie de komende weken ook telkens een overzichtfoto zien van andere breisters. Mocht paars en roze dus niet je ding zijn, lees dan vooral verder (en als paars en roze wel je ding is ook natuurlijk)!

Blokje 11: Gestapelde blokjes

Dit kon natuurlijk niet missen… een van mijn no-go-areas op breigebied kwam aan bod… En nog wel een paar weken achter elkaar. Ik moet zeggen dat de moed me wel even in de schoenen zonk, want fair isle breien (of eigenlijk stranded knitting) heb ik al een keer of 10 geprobeerd, en vrijwel nooit met een bevredigend eindresultaat. Maar Naantje zou Naantje niet zijn om me genoeg vertrouwen in te boezemen voor poging 36… Met woorden als: wat een onzin, dat kun jij best! Goed opletten bij het Vib en gewoon proberen!, besloot ik toch nog een poging te wagen. De vuistregel: brei je blij. Het is zaak de draad niet te strak aan te trekken aan de achterzijde, zodat je steken mooi gelijkmatig worden. Nu word ik over het algemeen wel blij van breien, dus dat moest niet zo het probleem zijn. Op een rustige dag, met verder niks te doen, besloot ik er voor te gaan. Bolletjes: check; Breinaald: check; manlief geïnstueerd me niet te storen: check. Ready… Set… GO!

Dit begint erop te lijken… en dat in een keer. Toegegeven het isniet perfect. Gelukkig is de wol (wederom mijn favoriet van Atelier Sopra) vergevingsgezind en voegt hij zich behoorlijk met wat duwen en trekken. Overigens is manlief inmiddels gewend aan een tellende vrouw op de bank. Ongeschreven basisregel in ons huwelijk: “hoe harder ik tel, hoe stiller hij is”. Alittererend gemompel zit echter nog niet in zijn systeem. Bij stranded knitting is het namelijk van belang welke kleur je in welke hand houdt. Hoe dit precies zit, durf ik je nog niet uit te leggen.. Kijk daarvoor even het Vib terug, waarin naantje dit perfect uitlegt. Anyway… Ik had hier met mijn kleurkeuze op geanticipeerd, Waardoor ik de hele dag op de bank zat te mompelen: “Recht is Roze Rechts”. Op de averechte toer wist ik dan dat ik de draden andersom moest houden. En dit is het eindresultaat…

Niet perfect, verre van zelfs; maar voor een 36e 1e keer ben ik tevreden. Ook deze week staat er weer een blokje in stranded knitting op het programma. Dit keer ga ik het met wat meer vertrouwen tegemoed… En wie weet kan ik dan ook ooit die prachtige baret van Atelier Sopra maken, die al zo lang op mijn -lukt je toch nooit- lijstje staat.

Blokje 12 – Reizende Ruiten

Het volgende blokje was weer wat rustiger… dácht ik. Dit bleek echter vies tegen te vallen. Normaal gesproken red ik het makkelijk om in één dag een blokje af te krijgen. Met dit blokje ben ik vier avonden bezig geweest. Dat ik de eerste keer na naald twintig besloot de boel uit te halen, hielp natuurlijk ook niet mee. En nog steeds ben ik niet helemaal tevreden. Mijn basiskleur (Lang Yarns Jawoll) is geen grote vrienden met rozenknopjes. Op de een of andere manier krijg ik ze in dit garen niet netjes gebreid. Bovendien zie ik op het projecthoekje de meest prachtige exemplaren voorbij komen. Ik wil me echter wel graag aan de verdeling houden, die ik eerder bedact, waar donkergrijze en gekleurde blokjes elkaar afwisselen. Ik wacht dus nog even de volgende blokjes af… en wie weet brei ik deze gewoon nog een keer.

Waar ik overigens wel blij mee ben is de keuze voor de kraaltjes. Het donker fuchsia steekt mooi af bij het donkergrijs!

Inspiratie

Zoals ik al eerder vertelde, ben ik niet de enige die aan het breien is aan deze deken. Graag geef ik jullie nog meer inspiratie… voor het geval je nog niet overtuigd was :-). De komende weken zal ik de foto’s van een aantal van mijn medebreiers aan jullie laten zien.

José Visser

José breit, net als ik, met haar prachtige garen. En ik ben enorm verliefd op de kleuren die zij gebruikt! Neem ook eens een kijkje op haar instagram-kanaal of webshop.

Noah Ygosse

Noah breit alle lapjes maar liefst twee keer. Een soort “Twee keer lol van dezelfde wol”, maar dan anders. Wat een vrolijke stapel wordt dat zo he!

Atie van Eijk

Atie breit ontzettend netjes, en dat is ook wel te zien in het eindresultaat. Ook deze kleuren vind ik alweer zo mooi! Een naturel palet, wat spreekt door de mooie natuurtinten en leuke kraaltjes. Ik ben verliefd.

Anneke Perdon

Hoewel blauw niet helemaal mijn kleur is, word ik wel ontzettend vrolijk van dit palet. En ook alweer zo netjes gebreid! Anneke kun je ook volgen op instagram, waar ze nog meer inspirerende foto’s heeft gepost.

Dimphie Mulders

Over Brei je Blij gesproken! Dit is het vrolijke palet van Dimphie. De mooie lentekleuren zorgen ervoor dat ik zin heb in het mooie weer van de komende tijd! Ook die rozenknoppen in het lapje linksonder, geven in verschillende kleuren weer een heel ander effect, vinden jullie niet?

Nog even alles op een rijtje

Meedoen?

  • Bekijk op Ravelry het project en schaf het patroon aan. Daarmee help je de ontwerpster om deze tijd door te komen.
  • Meld je aan voor de facebookgroep om voortgang van anderen te zien en klets lekker mee!
  • Bekijk op youtube wanneer de volgende uitzending is. Enne… tijdens het breien kun je mooi alle oude afleveringen binge watchen. Ze zijn verslavend!
  • Duik je kast in voor mooie wolletjes of bestel online garen. Jouw favoriete wolwinkel kan de steun nu goed gebruiken
  • Geniet van je me-time!

Sietske

Één gedachte over “From Holland with Love – Over jezelf blij breien, poging 36 op het gebied van stranded knitting en héél veel inspiratie

Geef een reactie