Gouwe Ouwe – Patroon Kantkussen

Gouwe Ouwe – Patroon Kantkussen

Een van mijn meest succesvolle artikelen op mijn oude blog – Siets aan de Haak – was het kantkussen. Nu ik weer begonnen met met bloggen, krijg ik ook daar weer meer vragen over. Ik besloot het patroon dus ook op dit blog te plaatsen. Veel plezier met haken!

Algemene informatie

Het originele kussen haakte ik met het garen van Huisje van Katoen. Het specifieke garen dat ik gebruikte is niet meer verkrijgbaar, maar het nieuwe Barbante heeft dezelfde look and feel. Dit kussen kun je hier dus ook heel goed mee haken. Ga vooral ook experimenteren met verschillende garensoorten als je dat leuk vindt. Niets is verplicht! Enne… Als je het kussen maakt, zou ik het leuk vinden als je me dat laat weten via Instagram (#kantkussen) of via Facebook. Ik begin het patroon met een stekenspiekbriefje. Vervolgens schrijf ik het patroon helemaal uit. Ben je een gevorderde haker, scroll dan even door naar onderen, waar ik een patroon in afkortingen plaats. Ten slotte vind je nog enkele tips en tricks.

Stekenspiekbriefje

Vaste (v): Steek je haaknaald in de volgende steek, haal de draad op (twee lussen op je naald), sla de draad om en haal door twee lussen

Stokje (s): Sla je draad om de haaknaald (twee lussen op de naald), Steek je haaknaald in de volgende steek, haal de draad op (drie lussen op de naald), sla de draad om en haal door twee steken, sla de draad om en haal door twee steken.

Reliëfstokje voor (filmpje) (rstv): Sla je draad om de haaknaald (twee lussen op de naald), Steek je haaknaald van voor naar achteren om de volgende steek (het onderliggende stokje zal naar voren vallen), haal de draad op (drie lussen op de naald), sla de draad om en haal door twee steken, sla de draad om en haal door twee steken.

Reliëfstokje achter (rsta): Sla je draad om de haaknaald (twee lussen op de naald), steek je haaknaald van achteren naar voor om de volgende steek (het onderliggende stokje zal naar achteren vallen), haal de draad op (drie lussen op de naald), sla de draad om en haal door twee steken, sla de draad om en haal door twee steken.

Uitgebreid patroon

Voorkant

Opzetten: Haak een lossenketting van een veelvoud van 7 steken + 9. Zorg dat deze opzettoer de breedte heeft van het binnenkussen.

Toer 1:

Haak in iedere steek een vaste. Haak 1 keerlosse

Toer 2:

 1. Haak een stokje in de eerste steek.
 2. Haak een reliëfstokje voor in de volgende steek
 3. Sla twee steken over
 4. Haak in de volgende steek 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes.
 5. Sla twee steken over
 6. Haak een reliëfstokje voor in de volgende steek.
 7. Haak een reliëfstokje voor in de volgende steek.
 8. Herhaal stap 3 tot en met 7 tot je nog zeven steken over hebt.
 9. Herhaal stap 3 tot en met 6 nog één keer
 10. Haak een stokje in de laatste steek.
 11. Haak 1 keerlosse.

Toer 3

 1. Haak een stokje in de eerste steek.
 2. Haak een reliëfstokje achter in de volgende steek
 3. Sla twee steken over
 4. Haak in de volgende steek 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes.
 5. Sla twee steken over
 6. Haak een reliëfstokje achter in de volgende steek.
 7. Haak een reliëfstokje achter in de volgende steek.
 8. Herhaal stap 3 tot en met 7 tot je nog zeven steken over hebt.
 9. Herhaal stap 3 tot en met 6 nog één keer
 10. Haak een stokje in de laatste steek.
 11. Haak 1 keerlosse.

Herhaal vervolgens toer 2 en 3 tot het kussen de juiste hoogte heeft bereikt.

Afsluittoer

Haak een vaste op iedere steek. Dat wil zeggen:

 • Op ieder stokje haak je een vaste
 • Op ieder reliëfstokje haak je een vaste (let op: Haak dit keer gewoon ín de steek, niet óm de steek).
 • Om iedere losse haak je een vaste

Achterkant

Opzettoer

Haak een lossenketting van evenveel steken als aan de voorkant van het kussen.

Toer 1

Haak een vaste op iedere losse. Haak 1 keerlosse en keer.

Toer 2

Haak een stokje op iedere steek, Haak 1 keerlosse en keer.

Herhaal toer 2 tot je lap de juiste hoogte heeft bereikt.

Afsluittoer

Haak op iedere steek een vaste.

Voor en acherkant aan elkaar haken.

Leg de twee lappen met de achterkant op elkaar. Begin rechtsbovenin. Maak een schuiflus. Haak in iedere steek een vaste. Zorg dat je door beide lagen heen steekt. Haak in de hoek telkens 1 vaste, 1 losse, 1 vaste. Zorg dat je de vasten goed over de zijkant verdeelt. Hier heb je niet direct steken waar je in kunt steken, dus haak je om de steken heen. Doe dit voor 3 zijden. Schuif dan je binnenkussen in de hoes en haak de laatste zijde dicht.

Patroon (afkortingen).

Voorkant

Haak een meervoud van 7 lossen + 7

 1. 1v in iedere steek
 2. St; rstv; *2st overslaan; 2st-l-2st in volgende steek; 2st overslaan; 2 rstv*. Herhaal ** tot 7 stk voor het einde. 2st overslaan; 2st-l-2st in volgende steek; 2st overslaag; rstv; st.
 3. St; rsta; *2st overslaan; 2st-l-2st in volgende steek; 2st overslaan; 2 rsta*. Herhaal ** tot 7 stk voor het einde. 2st overslaan; 2st-l-2st in volgende steek; 2st overslaag; rsta; st.
 4. Herhaal toer 2 en 3 tot de juiste hoogte is bereikt. Haak dan nog 1v in iedere steek.

Achterkant

Haak een lossenketting met evenveel lossen als je voor de voorkant hebt gehaakt.

 1. 1v in iedere steek
 2. 1st in iedere steek
 3. Herhaal 2 tot de juiste hoogte is bereikt. Haak dan nog 1v in iedere steek.

Voor en acherkant aan elkaar haken.

Leg de twee lappen met de achterkant op elkaar. Begin rechtsbovenin. Maak een schuiflus. Haak in iedere steek een vaste. Zorg dat je door beide lagen heen steekt. Haak in de hoek telkens 1 vaste, 1 losse, 1 vaste. Zorg dat je de vasten goed over de zijkant verdeelt. Hier heb je niet direct steken waar je in kunt steken, dus haak je om de steken heen. Doe dit voor 3 zijden. Schuif dan je binnenkussen in de hoes en haak de laatste zijde dicht.

Tips en Tricks

 • Je zult merken dat de achterkant breder zal worden dan de voorkant. Deze trekt door de reliëfstokjes wat in elkaar. Dit is niet erg. Dit zorgt er juist voor dat het patroon mooi om het kussen heen valt.
 • Ik heb een donker binnenkussen gebruikt. Door het opengewerkte patroontje kun je hier mee spelen. Kies voor een kleur die ongeveer hetzelfde is als je garen, of júíst een afstekende kleur.
 • Als je van plan bent het kussen intensief te gebruiken, wil je misschien het binnenkussen af en toe wassen. Je kunt dan overwegen de draad wat langer af te knippen na het aan elkaar haken. Steek deze vervolgens naar binnen. Op het moment dat je het kussen wilt wassen, haal je met een naald de draad naar buiten en haal je 1 zijde uit. Je kunt nu het kussen er weer uithalen. Als je de kussenhoes wilt wassen, doe dit dan op de hand. Zet de laatste steek vast met een stekenmarkeerder en was de hoes met handwasmiddel. Druk voorzichtig het overtollige vocht eruit tussen twee handdoeken en laat de kussenhoes drogen.

Sietske

Één gedachte over “Gouwe Ouwe – Patroon Kantkussen

Geef een reactie