From Holland with Love – Over knikkerbanen zonder knikkers, ton-sur-ton en andere draadkrachtige dromen

From Holland with Love – Over knikkerbanen zonder knikkers, ton-sur-ton en andere draadkrachtige dromen

Dit was een week van vallen en opstaan. Een week waarin ik mijn breipennen meermaals heb vervloekt, ze toch weer heb opgepakt en vervolgens een (bijna) perfect stranded knitting lapje tevoorschijn toverde. Dit was ook de week dat ik eindelijk met mijn draadkrachtige draadjes aan het werk kon. Waar ik eerst dacht dat het lapje opnieuw moest, bleek het uiteindelijk mee te vallen. Ik vertel jullie er alles over! Ik laat je ook weer inspiratie zien van mijn medebreiers!

Blokje 13 – Wieberende Wiebers

Had ik jullie al verteld hoe gek ik ben op de leuke namen van de blokjes. Na de reizende ruiten, gingen we deze week over op de wieberende wiebers. Dit keer niet met kleine kabeltjes, maar door in te breien. Vorige week vertelde ik al hoe blij is was, dat het stranded knitting me eindelijk lukte. Ik vond de draad op rechts echter nog steeds lastig. Ik heb ooit wel gebreid met de naald op links, toen ik als jong meisje leerde breien. Dit was ik echter ook weer snel verleerd. Toen ik mezelf een jaar of drie geleden het breien weer aanleerde, ben ik gelijk continentaal gaan breien. De draadspanning op peil krijgen, was dus een behoorlijke uitdaging. Ik wist dat het ook mogelijk was om beide draden op links te houden, dus ik besloot daar wat onderzoek naar te doen. Een aantal youtube-filmpjes later, dook ik in mijn snoepjesmandje. Ik had al een tijdje twee wolletjes van “het koperdraadje” op het oog. Ik kon echter tot nu toe niet het juiste lapje vinden.

Dit lapje leek me perfect. Het licht en het donkerroze liggen in dezelfde tintfamilie, maar steken wel genoeg af. Al na een paar toeren was ik overtuigd van de kleuren én de techniek.

Het fijne van dit lapje is dat je maximaal drie steken overslaat. Je hoeft dus geen floats (het draadje dat achter je werk doorloopt) vast te zetten. Bij dit blokje merkte ik écht dat oefening kunst baart. Waar ik de eerste toeren zeker tien minuten over een toer (van 40 steken) deed, ging het op het einde bijna net zo snel als tijdens een gewoon tricot lapje. Ik ben dan ook zeer tevreden met het resultaat

De kraaltjes maken het blokje echt af. Het donkere garen heeft wat lichtere stukjes ertussen. Gelukkig is het contrast overal groot genoeg, waardoor dit juist een mooi effect geeft.

Blokje 14 – Knikkerbaan

Het volgende blokje werkt weer met de tuckstitch. Deze kwam al eerder voorbij in het allereerste lapje. Deze keer echter met de averechte kant voor, in plaats van de tricot kant. Ik zocht hiervoor twee wolletjes van Draadkracht uit. Ik ken Geja redelijk goed en ik vind haar garens, maar bovenal de manier waarop zij in het leven staat heel inspirerend. De term Draadkracht, die zij heeft geïntroduceerd, omvat dan ook alles wat breien en handwerken voor mij is. Ken je Geja nog niet, bekijk dan zeker eens haar website. En stel dat straks alles weer normaal wordt… is een keer wolverven bij Geja op een beurs ook een bucketlist-item dat iédere breier een keer gedaan moet hebben. Stiekem heb ik, voor verderop in de deken nog een idee met het garen van draadkracht. Daar vertel ik jullie later meer over :-).

Ik vond het met dit garen behoorlijk lastig om de draadspanning op pijl te houden. Ik denk dat het komt omdat het een single-ply draadje is, en dus niet getwijnd. Met blokken is een hoop weggetrokken, maar de eerste “knikkerbaan” (in de afbeelding is dit de bovenste laag, het lapje ligt op zijn kop) is toch niet gelijkgetrokken. De bovenste banen heb ik bewust wat strakker gebreid en dat scheelt een hoop. Misschien ga ik dit blokje nog een keer breien, want ik vond het een leuk blokje om te breien, met de verkorte toeren. Weer een techniek die ik aan mijn lijstje toe kan voegen.

Nog meer inspiratie

Net als vorige week laat ik jullie graag de lapjes van een aantal medebreiers zien! Deze zijn al net zo mooi. Ik zou rustig nog 4 versies willen breien, maar voorlopig houd ik het maar even bij mijn eigen lapjes :-).

Esther

Esther breit haar deken in mooie blauw- en groentinten. De lapjes links hebben jullie bij mij nog niet gezien. Dit is inbreien voor gevorderden. De kleuren van Esther passen perfect bij elkaar. En heb megarespect voor de netheid van de lapjes, zeker nu ik zelf weet hoe moeilijk dat is!

Francoise

Over respect gesproken… Waar het inbreien met wol al lastig is, met katoen is het helemaal een kunst. Dit voegt zich namelijk moeilijker, waardoor je werk over het algemeen wat minder regelmatig is. Daar zie je in bovenstaand blokje helemaal niks van. Daarnaast is Francoise de koningin van de vrolijke kleurtjes! Kijk maar naar het tweede lapje. Je kunt niet anders dan hier vrolijk van worden toch? Francoise heeft ook een blog, die zeker het volgen waard is.

Anita

Anita breit haar deken in drie kleurtinten. Ondanks dat ze best verschillen, vind ik ze heel goed bij elkaar passen. Doordat alle kleuren allemaal ongeveer dezelfde diepte hebben denk ik. Dit wordt vast een hele mooie, rustige deken. Zo leuk om de voortgang te zien!

Truuske

Truuske is enorm creatief in haar kleurkeuzen. Ze experimenteert met verloopgaren en verschillende kleuren kraaltjes. Hierdoor worden de lapjes al snel nét even anders. Een ware inspiratiebron voor mij!

Sjimmie

De mooie herfstdeken van Sjimmie wordt al even prachtig. Het groen brengt de lapjes rechts allemaal bij elkaar. En het lapje links… Daar was ik op slag verliefd op. Ik heb dit lapje meerdere keren opgezocht op de facebookgroep. De knoopjes passen perfect bij het garen en maken het patroon nog mooier dan het al is!

Nog even alles op een rijtje

Meedoen?

  • Bekijk op Ravelry het project en schaf het patroon aan. Daarmee help je de ontwerpster om deze tijd door te komen.
  • Meld je aan voor de facebookgroep om voortgang van anderen te zien en klets lekker mee!
  • Bekijk op youtube wanneer de volgende uitzending is. Enne… tijdens het breien kun je mooi alle oude afleveringen binge watchen. Ze zijn verslavend!
  • Duik je kast in voor mooie wolletjes of bestel online garen. Jouw favoriete wolwinkel kan de steun nu goed gebruiken
  • Geniet van je me-time!

Sietske

Geef een reactie