A stitch in time – mijn diamond painting avontuur

A stitch in time – mijn diamond painting avontuur

Sietske heb je nog niet genoeg hobby’s? Zeker wel! Ik ben al veel tijd kwijt aan breien, borduren, haken en bloggen… Is het dan verstandig om nog een hobby te starten? Misschien niet.. Maar wel als dit er voor zorgt dat ik een project af krijg! Zo praatte ik voor mezelf goed te starten met Diamond Painting. En zoals bij zoveel van mijn projecten liep dit al snel uit de hand. Ik vertel je er alles over.

Diamond Painting, wat is dat?

Ik zag bij steeds meer mensen deze projecten voorbij komen. Je hebt een canvas met een zelfklevende laag, die in duizenden kleine vierkantjes is verdeeld. Daarnaast heb je steentjes in precies dezelfde grootte. Met een pincet of een stiftje pak je de steentjes op en plak je ze op het canvas, waarna een afbeelding bestaat. Het is enorm rustgevend, omdat je eigenlijk niet na hoeft te denken. Het is een beetje als het inkleuren van een tekening-op-nummer die je vroeger had, weet je wel.

Ik maakte al eerder een diamond painting werk. Mijn broertje en schoonzusje zijn, net als ik, fan van Harry Potter. Ik maakte dan ook dit werk voor ze.

Inmiddels is het project ingelijst en hangt hij in de woonkamer van de ontvangers. Eigenlijk was dit werk nog net wat te klein, waardoor je de details niet goed ziet. Het was nog vechten tegen de klok om dit werk op tijd af te krijgen. De avond voor ik het cadeau wilde doen, zag het er namelijk nog zo uit.

Nog wat werk aan de winkel dus. Uiteindelijk is het destijds, met hulp van manlief gelukt.

Tijd voor het grotere werk

Toen ik deze painting af had, besloot ik voor het echte werk te gaan. Zoals jullie weten ben ik fan van de patronen van Heaven and Earth Designs. Zo’n werk borduren is echter geen klein tussendoortje. Er zitten rustig 300.000+ steken in zo’n werk. Met name het wisselen van draden kost mij bij borduren altijd veel tijd. Nevernooit dus, dat ik zo’n project af ga krijgen… Laat staan alle projecten die ik op de naald had staan. Ik zag bij meerdere mensen dat ze een werk aan het diamond painten waren. Dat leek me een stuk overzichtelijker. Ik besloot de gok dan ook te wagen.

Ik kocht het patroon, een leeg canvas en héel véél steentjes. Naast de enorme afmetingen van de patronen, zitten er namelijk ook loeiveel kleuren in… In mijn geval ruim 250. Dat vroeg om wat organisatie!

Deze koffers vind ik ideaal. Ik kan makkelijk het juiste kleurtje terug vinden en het is overzichtelijk opgeruimd.

De kleuren van de steentjes komen overeen met de dmc-kleuren. Dat wil dus zeggen dat je écht hetzelfde effect krijgt als een borduurwerk, maar dan met wat meer shine.

Inmiddels ben ik alweer een stuk verder en heb ik twee volledige kolommen af.

Het ontwerp dat ik maak heet “a stitch in time” en is ontworpen door Aimee Stewart. De afmetingen van mijn canvas zijn 1.80 bij 1.20, dus hiervoor is een aparte handwerktafel in het leven geroepn die in de woonkamer staat. Hoe ik dit werk ooit op ga hangen als het af komt.. Ach, dat is van latere zorg.

De afgelopen week heb ik de eerste “pagina” van de volgende kolom afgemaakt. Ik zet pagina bewust tussen aanhalingstekens. Ik werk namelijk niet meer per patroonpagina. Sinds ik de fantastische app Pattern Keeper (aanrader voor iédereen die borduurt of diamond paint) heb gedownload, is dit heel makkelijk. Ik houd wel de breedte van een pagina aan, maar in de hoogte kies ik een overlay-cover. Daarmee bedoel ik het glanzende papier dat over de painting heen ligt. Dit is ongeveer 40 centimeter hoog, waarmee je een mooi afgebakend stuk hebt.

Ik vind het echt magisch, dat je soms pas ziet wat je aan het maken bent als je er een foto van maakt. De tak rechts bijvoorbeeld, ik had tijdens het maken helemaal niet door wat dit was. Als de pagina af is, komen ineens alle kleuren bij elkaar en als je dan ook nog van een afstandje kijkt…het lijkt wel kunst.

Mijn diamond painting project is iets waar ik af en toe een opleving in heb. Ik kan er rustig drie weken niet aan werken en dan weer een aantal dagen achter elkaar heel intensief. Hoe is dat bij jullie?

Sietske

Geef een reactie