Siets kan alles – blackwork

Siets kan alles – blackwork

In deze nieuwe serie, Siets kan alles, neem ik je mee op reis langs nieuwe handwerktechnieken. Soms zullen dit technieken zijn die ik helemaal nog niet beheers, soms zullen dit variaties zijn van bekende haak-, brei- of borduurtechnieken. En we doen het de pippi-langkous-kind-of-way: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Kijk en lees je mee?

Deze week start ik met blackwork. Dit is een borduurtechniek die ik me graag eigen wil maken. Alle chatalaine-patronen zitten namelijk vol met deze kleine steekjes en hier liep ik altijd op vast. Zo vast zelfs, dat een van mijn twee patronen al een hele tijd onder op de stapel ligt. En hoe zonde is dat, want ik vind het resultaat echt prachtig.

Al een tijdje ben ik lid van de facebookgroep: Peppermint Purple SAL. Zij hosten een gratis blackwork SAL. SAL staat voor Stitch A Long. Iedere week krijg je een klein blackwork-patroontje dat samen een groot werk vormt.

Ik keek al een tijdje verwonderd naar de resultaten die iedereen op de pagina post. Tot nu toe, besloot ik telkens dat dit te hoog gegrepen was voor mij. Tot nu toe. Ik pakte een stuk borduurstof uit mijn stash, plunderde mijn dmc-koffers en begon gewoon…

Blackwork is een techniek, waarbij gebruik gemaakt wordt van enkele steken. Hiermee “teken” je als het ware figuurtjes op je borduurstof. Nog meer dan bij gewoon kruissteek borduren is tellen van belang. Mijn ervaring is dat ik me sneller vertel met het borduren van blackwork, en als je hier niet goed uitkomt, zie je het gelijk!

De eerste steken gingen van een leien dakje… en daar bleef het bij. Uiteindelijk heb ik op dit vierkantje (van maar liefst 14 bij 14 steken) twee avonden gezwoegd. Maar als het dan lukt, is dat toch wel heel tof! Het kost wat frustratie, maar dan heb je ook wat. Ik heb mijn “reis” vastgelegd op beeld. Dat zie je hieronder!

Wat ik geleerd heb van dit patroon:

  • Tellen, tellen, tellen. Ook als ik denk “het gaat wel lekker, we gaan gewoon door”, blíjven tellen!
  • Een patroon is er niet voor niets. Niet eigenwijs zijn en uit de losse hand gaan freubelen. Tenzij je zin hebt om je werk uit te halen
  • Volhouden! Na een hoop uithalen, kreeg ik ineens de hang of it.. en toen vloog het blokje ineens uit mijn naald.

Ik vertel in mijn video dat ik de hoeken graag nog wat scherper zou willen hebben. Ik denk dat ik de volgende keer beter met 1 draadje kan borduren. Zeker gezien mijn borduurstof best fijn is (ik weet niet welke count dit is). Ik denk dat het patroontje dan ook wat duidelijker naar voren komt.

Ik ga de komende week nog even rustig verder experimenteren met deze techniek. Heb jij weleens blackwork geborduurd?

Sietske

Geef een reactie